Ce înseamnă să te iubeşti pe tine ?

Din păcate, nici în mulții ani de școală si nici în “cei 7 ani de acasă” nu suntem învățați suficient să ne iubim pe noi înșine.
Replici auzite în copilărie (și nu numai) ca: “ce zice lumea?”, “ai grijă să nu se supere x sau y”!, “e rușine să refuzi”, “să nu mă/te faci de râs!” ne-au învățat să ne punem pe locul doi în viețile noastre. Iar acum ca adulți, prima dată suntem atenţi să nu îi supărăm pe cei din jur și uităm să ne mai îngrijim și de noi…
Să te iubeşti pe tine înseamnă în primul rând să îți asculți corpul și mintea! Să înveți să te asculți/să te observi și să ai curajul să acționezi în consecință! Atunci când simți că nu vrei ceva, atunci când simți că nu mai poți, când simți că nu e pentru tine, să ai curajul să spui nu, indiferent pe cine superi sau ce pierzi! Poți “pierde” un prieten, un job, chiar și un membru al familiei! Sănătatea ta mentală și fizică sunt mai importante!

Te poţi îndrepta în direcţia iubirii de sine cu paşi mici:

  1. O dată pe săptămână spune nu la ceva ce nu îți dorești să faci.
  2. O dată pe săptămână spune da la ceva doar pentru tine: un masaj, o plimbare, o carte, un somn de prânz, o ora de sport, o ciocolată, orice îți bucură sufletul și corpul!
  3. Încearcă lucruri noi și apoi analizează dacă îți aduc bucurie sau nu.
  4. Observă-te atunci când interacționezi cu prietenii, cu familia, cu oamenii din jur și vezi de câte ori iti spui tie nu si de cate ori te prioritizezi!
  5. Lasă vinovăția deoparte! Meriți să fii bine tu cu tine indiferent ce se întâmplă.

Să înveți sa te iubești pe tine înseamnă și să te accepți aşa cum ești. Nu spun să te complaci și să spui “asta sunt și asta e şi nu mă interesează să mă schimb!”. Acceptarea presupune responsabilitate. Să accepți că astăzi ai greșit faţă de cineva și să cauți să îndrepți, dacă poți, sau cel puţin să eviţi să mai faci asta în viitor. Să accepţi că ai mâncat mai mult decât era necesar astăzi şi să încerci să faci mai mult sport sau să mănânci mâine mai puțin. Să accepţi că astăzi nu te-ai prioritizat dar să ai în vedere să o faci mai des. Sau să accepţi (fără vinovăţie şi remuşcări) că astăzi ţi-ai alocat mai mult timp ţie decât celorlalţi.

Atunci când o să reușești să te prioritizezi şi să te accepţi o să știi ce fel de relații să alegi în viața ta, o să știi ce îți place să faci și ce nu, ce carieră să alegi, ce viață îți dorești să ai și o să și reușești să le obții!
Corpul împreună cu mintea formeaza un întreg si atât timp cât le prioritizezi şi le îngrijeşti ele lucrează împreună să îți creeze viața pe care ți-o doresti!

Ești cea mai importantă persoana din viata ta și ai nevoie să îți arăți asta în fiecare zi!