De ce e important să îți lucrezi conștient credințele limitative?

În esență, credințele sunt doar niște gânduri. Însă niște gânduri foarte puternice pentru că pe ele ne bazăm și conducem viața. Ne influențează în luarea deciziilor, de la cele minore la cele majore și nici măcar nu ne dăm seama de asta.

Ce este foarte interesant, este că majoritatea credințelor noastre sunt create pana în vârsta de 6 ani iar majoritatea adulților încă functionează din aceste credințe.

Le-am creat undeva în copilărie, din motive de supraviețuire și protecție. Au apărut ca un gând pe care l-am avut într-un anumit moment și căruia i-am adunat toată viața dovezi. Foarte muuulte dovezi.

Și vă dau un exemplu: Eu, un bebeluș de câteva luni, interacționez cu un cățel care latră și mă sperie -> primul gând: “cățeii sunt periculoși”. De aici înainte toate interacțiunile mele mai putin plăcute cu cățeii, sau cu povești auzite de la alții despre căței, se atașează ca dovadă la gândul inițial. Iar interacțiunile plăcute sunt “excepția care întărește regula”.  Și tot adunăm dovezi de-a lungul întregii vieți și astfel această credință devine una puternică și fundamentală.

Paradoxul este că dacă analizăm conștient, credința a fost creată să ne protejeze și să ne salveze viața, însă, având-o în subconștient, ea ne “răpește” bucuria de a interacționa cu un cățel. Și da, poate ajungem să interacționăm cu căței de-a lungul vieții însă, dacă nu schimbăm acea credință, interacțiunea va fi mereu ghidată de o frică.   

Și așa funcționează credințele din toate ariile vieții: iubire, familie, bani, fericire, etc. Credințele care inițial au fost create să ne protejeze ajung să ne impiedice să ne bucurăm de viață. Ajung să ne creeze blocaje. Pentru că având astfel de credințe nu mai îndrăznim. Nu mai îndrăznim să facem bani pentru că “banii sunt ochiul dracului” – am auzit noi asta în copilărie, apoi am văzut cum mama cu tata se certau din cauza banilor – dovada 1, apoi mama m-a certat că am pierdut niște bani – dovada 2, și tot așa până la dovada 500 sau 5.000 sau 50.000. Și când ai o credință atât de puternic înrădăcinată și susținută de atât de multe dovezi cum să mai faci bani?! Chiar dacă tu spui că vrei bani și iubești banii, acea credință rulează în subconștientul tău și te face defapt să fugi de bani. O sa faci ceva bani la viața ta…dar atât cât să rămâi în supraviețuire.

Și, din păcate, credințele fundamentale nu se schimbă singure, nu trec de la sine și nici o dată cu trecerea timpului (din contră – timpul ne “ajută” să adunăm și mai multe “dovezi”).

Este nevoie ca noi să luăm pe rând aceste credințe și să le schimbăm în mod intenționat.

Altfel ele vor continua să te “salveze de la pericol” adică să te blocheze în ariile în care, tu ca adult, la nivel conștient, vrei să obții niște rezultate pozitive.

Concluzia nasoală pe acest subiect (da, mă antrenez să devin speaker demotivațional :D) este că noi ca adulți funcționăm ghidați de gândurile și credințele pe care ni le-am format până în vârsta de 6 ani dintr-o nevoie de supraviețuire.

Tu ce credințe limitative ai?