Epidemia din pandemie

Din pacate, impreuna cu pandemia (probabil chiar inainte) a venit peste noi o epidemie de anxietate si depresie. Este peste tot in jurul nostru…la prieteni, la rude, la cunostintele mai apropiate sau mai indepartate.

Singuratatea, stresul, exagerarile din media, presiunea personala si sociala incep sa lase urme puternice asupra noastra. Si problema nu este ca au aparut (desi probabil cu o educatie emotionala prealabila le puteam evita), problema este ca le ignoram! Folosim replici ca: “revino-ti”, “la tăţi ni greu”, “esti barbat, ce naiba!” sau “lasa prostiile”.  Intoarcem spatele altora dar cel mai important, ne intoarcem spatele noua. Nu suntem “antrenati” sa ne uitam la noi, sa ne dam seama ca nu suntem ok si sa cautam variante sa ne revenim. Cu atat mai putin nu suntem antrenati sa cautam suport in alta parte. Un psiholog, un consilier, un coach, cineva care a invatat cum se gestioneaza treaba asta cu starile, sentimentele, emotiile si poate sa ne ofere suportul necesar.

Ce putem noi totusi sa facem asa, pentru noi si de la noi, fara sa ne indreptam catre altii? Putem sa petrecem cat mai mult timp in natura, sa ne deconectam de la telefoane, retele de socializare si TV-uri si sa ne conectam cu natura.

Este important si sa ne odihnim atat cat avem nevoie, sa ne hranim corect si sa facem cat mai multa miscare. De asemenea, ne ajuta mult sa invatam lucruri noi, sa citim cat mai mult si sa meditam.

Toate acestea nu reprezinta insa ‘reteta ideala’ de a scapa de anxietate, depresie sau alte stari neplacute pe care le avem. Fiecare individ este unic si pentru fiecare functioneaza combinatii diferite de “actiuni vindecatoare”. Important este insa sa existe actiuni in acest sens!

Diana Moisii