Terapia Online: pro şi contra

Ştiu că s-a mai scris despre acest subiect însa pentru că am mai avut diverse dezbarteri, mi-am propus să scriu şi eu câteva rânduri despre asta.  

O să încep prin a spune că orice fel de terapie, fie ea faţă în faţă, online cu cameră web, online fără cameră web, prin telefon, chiar şi prin porumbelul călator(cred) este binevenită.   😊

Există însă tot felul de controverse atât legate de terapie online versus faţă în faţă cât şi de cursuri sau seminarii online versus faţă în faţă.

Eu personal, recunosc: iniţial am fost reticentă! Mereu am considerat că interacţiunea faţă în faţă are o magie aparte pe care tehnologia nu o să o poată înlocui vreodată. Însă am îndrăznit să experimentez. Şi am încercat atât varianta în care am fost terapeut online cât şi varianta în care am fost client online într-o şedintă de terapie. Şi surpriză! În ambele situaţii a fost foarte ok.

Da, întradevar pot fi şi dezavantaje:

  • Se pierde o parte din intimitate atunci când clientul face terapie de acasă – acolo pot să “răsară” diverşi membri ai familiei în timpul şedinţei  – asta se poate preveni însa cu setarea unor limite sănătoase şi crearea unui spaţiu sigur/intim pentru şedinţă.
  • Se pierd elemente din limbajul trupului clientului care pot fi relevante în anumite situaţii – şi asta se poate “regla” printr-un numar mai mare de întrebari pe care le adresează terapeutul şi o atenţie sporită.
  • Pot apărea diverse probleme tehnice care pot întrerupe şi îngreuna procesul – putem însă să ne asigurăm un “cadru tehnic” optim înainte de şedinţă.

Iar ca şi avantaje:

  • Putem alege dintr-o varietate mare de terapeuţi – nu mai este necesar să batem drumuri lungi până la specialistul dorit.
  • Câştigăm timpul pierdut pe drum până la cabinet.
  • Flexibilitate: putem programa şedinţe şi la ore mai târzii sau şedinţe de urgenţă mult mai repede.  
  • Nu mai e valabilă scuza “nu am timp”. 😊

Până la urmă consider că o şedinţă de terapie reuşită ţine mult de compatibilitatea dintre terapeut şi client şi de abilităţile lor de a se conecta la nivel mental şi spiritual, indiferent de locatia lor fizică.

Diana Moisii